Historien om
Funky Fresh Foods

Historien om Funky Fresh Foods begynte i 2006. Jenni og Josefine var to av mange andre svensker som søkte jobb og lykken i Oslo. Josefine hadde vært vegetarianer nesten hele livet og overbeviste Jenni med gode, hjemmelagde veganske retter i store porsjoner. Josefine, født og oppvokst i Stockholm med et stort utvalg av vegetariske spisesteder, var overrasket over det dårlige utvalget av vegetarisk og økologisk mat som Oslo hadde å by på. De to jentene fant ut at de måtte gjøre noe med den saken!

Ideer og tanker om hvordan de skulle løse denne utfordringen, begynte å utvikle seg. Bærekraftig, vegansk mat burde smake fantastisk og være lett tilgjengelig. Med god erfaring og mye kunnskap fra restaurant- og servicebransjen trodde vi at vi hadde nok til at ballen skulle begynne å rulle.

Bufférestauranten Vega. Fulle av energi for å redde verden og skape fred på jorda, ett steg av gangen, hastet vi inn i et samarbeid med noen gutter for å overta driften av det etablerte Vegeta Vertshus – som nå heter Vega. Dette var sent i 2008. Det tok ikke lang tid før vi innså at vi hadde ulike syn på hvordan stedet burde drives, og allerede i september 2009 forlot vi prosjektet. Litt overrasket, mindre naive og mer målbevisst enn noensinne visste vi akkurat hva vi ville skape. Vi lærte at i en vegetarisk restaurant er brorparten av gjestene vegetarianere fra før. Vi ville servere mat til et bredere publikum og jobbe for at flere ble nysgjerrige på økologisk, raw og vegansk. «To preach to the choir» var ikke vår greie, og vi ønsket at alle skulle få mulighet til å oppdage fersk, økologisk, rå, vegansk, glutenfri, sunn og spennende mat!

Raw food i en sportsbar? Alle pengene våre var investert og tapt i Vega. Vi var blakke, men noen erfaringer rikere, og vi var mer bestemt enn noensinne på å fortsette videre på egen hånd. Funky Fresh Foods ble etablert i oktober 2009, og samme måned hadde vi våre første innsalg av raw food-kaker og snacks til helsekostbutikker, og vi deltok på en festival.

Jenni var fortsatt deleier i en sportsbar. På søndager inviterte vi det voksende raw food-miljøet i Oslo til  pop-up-restaurant nede i baren. Den dunkle kjelleren, masse dekorasjons-stasj vi lånt av Per på FairTrade butikken og vår fargerike raw food-meny ga en noe spesiell «cross-over»-følelse. Helt surrealistisk når man tenker tilbake på det men det funket og gjestene øste ned.  

Vi hadde en stor jobb å gjøre. Vi ville tilby noe til markedet som kunder ikke innså verdien av – ennå. En gang hadde vi et event på en festival og solgte økologiske smoothier og brownies. En kunde kom opp til oss og sa: «Økologiske brownies? Det er ikke noe for meg! Jeg prøvde økologisk tomatsuppe en gang, og den var ikke god. Jeg liker ikke økologisk.» Våre første tanker, som de opplyste svenskene vi er, var: «Skojar ni eller? Dumma norska troll!» Men det fikk oss til å forstå at informasjon og opplysning kom til å ble en stor del av Funky Fresh Foods, og dessuten hvor stor utfordringen vi hadde foran oss, var.

Så i tillegg til våre sprø pop-up-kafeer, festivaler og produksjonen som allerede var blitt vår fulltidsjobb, måtte vi nå spre det gode budskapet om hvorfor alle bør spise økologisk og bærekraftig mat til våre medmennesker. Man skulle egentlig tro at dette var statens oppgave, eller hva?

Etter ikke lang tid begynte vi med kurs innen rå matlaging. Ikke så mye fra et helsemessig perspektiv som en skulle tro. Vi har ingen formell utdannelse innen ernæring. Men i jungelen av raw food-guruer og kultlignende hippiemiljøer følte vi at det var et behov for en mer avslappet tilnærming til raw food. Vår kunnskap kom fra egne erfaringer og vår genuine kjærlighet for å spise masse god mat!

Vi hadde selv følt på hvordan ren og næringsrik mat forandret og påvirket kropp og sinn på positive måter. Men i stedet for å snakke om vibrasjoner, kjærlighet, energier og annet wannabe-spirituelt drømmesnakk (det driver vi nok på med i andre sammenhenger), ble vår kjerne å konsentrere oss om maten. Lage god mat og spre kunnskap om bærekraftig og velsmakende ren mat.

I 2010 ble vi kontaktet av en veldig entusiastisk kvinne i Trondheim. Sonia. Hun hadde startet en «NGO» som het «Unge Kokker», som jobbet for å spre sunn og bærekraftig matlagings-skills til dagens ungdom. Dette var starten på et fantastisk eventyr. Josefine og Jenni begynte å reise til små og store byer på tvers av Norge. Det første året hadde Josefine over 100 reisedager der hun underviste i heimkunnskapstimene på ulike skoler. Både for unge i alderen 9 til 14 år og deres lærere og foreldre.

Kake-businessen vokser. Mens Josefine reiste Norge rundt, tok kakene til Jenni av i helsekostbutikker, og behovet for å ekspandere meldte seg. Vi trengte mer plass og flyttet til et produksjonskjøkken i kjelleren til Oslo Golfklubb på Røa. Fra sentrum er det en 40 minutter lang tur med kollektivtrafikk. På den tiden hadde vi ingen bil. Så som vanlig reiste vi og flyttet tingene våre med hjelp av longboard, buss og t-bane. Vi kan virkelig anbefale ruten Bogstad– Sentrum, et fantastisk «downhill-cruise». Anbefales dog ikke med 15 kg ostekake i ryggsekken, da det kan være vanskelig å bremse!

Norske vintre kan være harde. Også for raw food-business. Men da sommeren kom, løsnet det virkelig for oss. Enkelte av våre salgsmetoder bør kanskje ikke offentliggjøres, men hallo, det var for «the greater good»! På festivaler solgte vi vegetariske burgere. Ikke som «vegetarisk burger», men som «økologisk burger», og serverte 1000 (979) ufrivillige vegetarianere. Vi har fortsatt ikke fått noen klager fra de dagene! Det var riktignok én rockefestival i Stavanger som fikk mange klager fra de andre «kommersielle» burgerselgerne, som mente at vi stjal kunder, og ville tvinge oss til å kalle det for «vegetarisk burger». Det ble til slutt inngått et kompromiss om å kalle det «Funky Fresh Burgers», og til våre konkurrenters store fortvilelse solgte vi da bare enda mer! Det var litt gøy. Men den som lo sist, lo ikke best akkurat da. Faktisk lo ingen da festivalen gikk i konkurs og stakk av med alle pengene vi hadde tjent de dagene. (Cashless er skummelt.) Men vi lever og lærer?

På slutten av 2011 kunne vi ta ut våre første lønninger og kjøpe en bil. Happy days!

Sjefskokken på golfklubben, Magnus, er som pappa Baloo for oss. Han lærte oss alt han visste om misenplace, kjøkkenhygiene, logistikk, presentasjon, prising og hvordan man tar seg av gjerrige kunder! På store arrangementer fikk vi hjelpe ham med å manøvrere/koordinere serveringer til flere hundre personer, og på normale dager lære hvordan man drev et kjøkken. «Det er alltid noe å gjøre.» Dette var en uvurderlig erfaring, og vi vil for alltid være takknemlig overfor både Maggan og Guri, den daglige lederen som hadde en god porsjon tålmodighet med oss.

Grønnkål var en av disse «rare» ingrediensene som var vanskelig å finne i Norge da vi flyttet hit. Det ble for det meste solgt som dyrefôr og var nesten umulig å oppdrive i butikker. Ja vel, da får vi fikse det selv, tenkte vi. Med hjelp fra Innovasjon Norge inngikk vi et samarbeid med en bonde som skulle dyrke grønnkål for oss over to sesonger i et prosjekt som skulle fremme/promotere norsk jordbruk. Den første avlingen feilet på grunn av dårlig timing med høstingen og dårlige værforhold. Det andre året ble nesten hele avlingen oversvømt bare noen uker før høsting. Vi ga opp grønnkål for en liten stund, men nå finner du faktisk norsk grønnkål hele året. Det er ikke alltid lett å være først.

Tilstede mat og mer. Første gang vi møtte Liv Brit, innså vi at hun var ekte vare. Vi hadde avtalt et møte på Bakefri og tatt med noen smaksprøver. Hun snakket om at hun skulle flytte tilbake til Kristiansand etter noen år i Canada, og at hun savnet økologiske, bærekraftige veganske alternativer på restauranter i Kristiansand. Hun holdt på med å renovere en bygning i Kristiansand sentrum og ville at vi skulle komme ned og se. Dette var ikke første gang vi hadde blitt tilbudt å starte en restaurant eller gå inn i lignende prosjekter. Men det som var annerledes med henne, var at hun insisterte på å betale for smaksprøvene før hun dro videre. Vi var overbevist. Hun var seriøs.

Alt gikk så fort fra og med da. Vi besøkte den avslappende, idylliske sommerbyen langt sør i Norge (ikke fullt så fristende som det høres ut i regnfulle november måned). Jenni, den verste ja-personen i nabolaget, var både trøtt og lei av Oslo og lot seg sjarmere av Kristiansand. Gangavstand mellom strand, sentrum og skog var fristende. «Her kunne jeg tenkt meg å bo en stund», sa Jenni. Bygningen som Liv Brit renoverte, var mye flottere enn vi hadde sett for oss. Flere etasjer, midt i byens handlegate, åpen takterrasse med utsikt over havet. Det ble lett et ja!

Men med tanke på størrelsen på prosjektet innså vi snart at dette ikke var noe vi kunne klare helt på egen hånd. Vi samlet de beste personene vi kjente i Oslo, og vi endte opp med en gjeng på fem som skulle legge en plan for vårt nye eventyr. Hovedkokken og deleier i det nye prosjektet er en kjent fiske- og sjømatkokk, så vi bestemte oss for at fisk og sjømat fra bærekraftige kilder kunne være en del av menyen vår, selv om Funky Fresh Foods alltid har vært vegansk. Vi døpte barnet vårt for «Tilstede mat og mer», og dørene ble åpnet første gang i mars 2012. Allerede i 2014 gikk restauranten i null.

Hjemme i Oslo er Josefine på et nytt oppdrag. Vi ville skrive den første norske kokeboka om raw food. Alle oppskriftene hadde vi, etter å ha undervist i så mange år. Etter å ha prøvd og feilet gjentatte ganger. Vi følte at vi var klare. At vi fikk sjansen til å ta bildene til boka med den kjente fotografen Lisa Westgaard, var dødskult! Men forlagene var ikke like kule som oss. De trodde ikke det fantes et stort nok marked. Derfor så vi oss nødt til å starte vårt eget forlag. Vi hadde bare én bok, men den har vi klart å selge 4000 eksemplarer av så langt, og i 2015 har vi tenkt å trykke flere.

Det å lage alle kakene, cateringene, undervise og holde kurs alene var ikke mulig. Så da Jenni dro, fikk Funky Fresh sin første heltidsansatt. Snart flyttet vi også kjøkkenet ned til Oslo sentrum igjen. Og tro det eller ei, vi leide plass i vår gamle restaurant der det hele startet – på Vega. Vi er fortsatt venner med dem som jobber der.

På denne tiden ble vi ytterligere en person i Funky Fresh, og vi opplevde blant annet stor suksess etter å ha servert den store urbane Øyafestivalen og Solar Weekend. Vi fikk dermed etablert oss som en pålitelig «food and beverage full service»-bedrift på større og større arrangementer.

Coco Crunch. Benjamin, vår sjefskokk i Kristiansand, er veldig glad i søtsaker (eller skal vi kalle det sukkeravhengighet). Selv om vi ikke serverer sukker i restauranten, kunne han ikke gi opp dette grønne godteriet vi kaller for «damsugare» i Sverige. Selvfølgelig kan vel alt som smaker godt, lages enda bedre og være sunnere samtidig! Eller? Jenni var midt i en «juice detox»-periode da hun brukte flere timer på testkjøkkenet til langt ut på natten sammen med en gjeng som var villige til å være testpanelet. Resultatet ble til slutt vår nå kjente «Coco Crunch»! En økologisk kokoskule som smaker bedre og er sunnere enn de fleste søtsaker. I dag jobber det to personer med å rulle, rulle, rulle, rulle og pakke våre «Coco Crunch», og de er å få kjøpt i flere kafeer, helsekost- og livsstilsbutikker rundt omkring.

DogA. Vi hadde en kort visitt innom kjøkkenet på startup-hubben Mesh Café, men også det kjøkkenet ble for lite, for fort. DogA, Norsk design- og arkitektursenter har hatt Oslo Vegetarian Festival i noen år, og de ansatte i bygningen har også smakt på våre lunsj-cateringer en stund. Av mange gode hendelser gjennom vårt eventyr var muligheten for overtagelse av det store kjøkkenet og kaféen på denne kule beliggenheten et gjennombrudd for å nå et bredere publikum. Kjøkkenet er stort nok (foreløpig, i hvert fall), og vi har 70 sitteplasser i unike arkitektoniske omgivelser, med utsikt til Akerselva. Det er åpent hver dag, vi serverer flere enn 1000 gjester hver uke, samtidig som vi jevnlig serverer arrangementer med rundt 600 personer om gangen.

I 2015 fant vi endelig et forlag som er like kule som oss, og her får dere vår andre kokebok.

Vårt team fortsetter å vokse, både i Oslo og Kristiansand. Josefine og Jenni er fortsatt på farten. Vi lever i byen, haiker i fjellet, klatrer i trærne og surfer på bølgene. Bærekraftig mat burde være lett tilgjengelig og smake fantastisk. Dette er vår historie så langt. Det vi har lært, er at ting aldri blir som man forventer eller ser for seg – og det er nettopp det som gjør det så morsomt!

I 2020 kom covid-pandemien til Norge og på høsten samme år åpnet vi vår andre avdeling i den nye mathallen VIA Village. Dessverre varte ikke dette så lenge. 

Etter mange og lange nedstengninger ble den økonomiske situasjonen for tøff for oss og sensommeren 2022 ble vi dessverre nødt til å melde oppbud. 

Høsten 2022 har vi igjen startet opp produksjon av raw kaker med nye samarbeidspartnere og tiden vil vise hva som blir neste prosjekt 🙂

Mvh, 

Josefine & Thomas

Handlekurv