top of page

Reddet 90 griser


Kjære medborger, her kommer en skikkelig gladnyhet!

Vi i Funky Fresh Foods nådde i løpet av perioden 18.november - 22.desember vårt ambisiøse mål om å servere våre gjester hele 1000 veganske juletallerkener. Etter våre utregninger betyr dette at vi spart rundt 90 dyreliv, som tilsvarer kjøttforbruket for gjennomsnittlig 5 personer i et helt år, og 3, 5 tonn CO2, som tilsvarer 20 000 km bilkjøring.* Vi er svært stolte over dette og ønsker herved å utbringe en skål til ære for de sparte dyreliv og til alle som har bidratt i vår kampanje #saveapig (sjekk ut alle de flotte bildene på denne instagram tagen). Vi gjør en positiv forskjell for dyras velferd, miljøet og den norske folkehelsa. Det kjennes utrolig deilig for oss å få være en av hovedaktørene i den stadig kraftigere grønne bølge.

FUN

Sjekk ut vår Funky Freshe Juletallerken promovideo på vår facebook side:

https://www.facebook.com/FunkyFreshFoods/videos/10153053640186741/?theater#

Vidar og Drajan improviserer en rap og danser for å spre det glade budskap.

Det er mange forferdelige aspekter ved menneskers behandling av griser, det fornekter vi absolutt ikke, men vi velger å fokusere på de positive bidragene for å bedre deres posisjon.

For å nå vårt mål hadde vi designet en fantastisk juletallerken. Den bød på mektig nøttestek, saftige veggisterkaker, hjemmelagde pølser, rødkål med stjerneanis og kanel, kålrabistappe, smaksrik brun saus, rosenkålsalat, potetgrateng og tyttebærsyltetøy. Til dessert? - Riskrem så klart!

Fakta om grisen

  • Ca. 1,5 millioner griser slaktes årlig, de fleste når de er ca. 6 måneder gamle.

  • • De tas fra mor fire uker gamle, og bor så ti stykker i betongbinger på 10 m2.

  • • De har ofte beinlidelser på grunn av at de vokser seg raskt tunge, samtidig som de ikke får beveget seg. De får også frustrasjons- og stressadferd .

Kilde:

http://www.dyrsrettigheter.no/kjottindustri/landbruk/en-julehilsen-fra-noah/

FAIR

Vi valgte å fokusere på å redde griser i julebordsesongen, siden julen er en tid for å dele glede, vise omtanke, kose seg, og ikke minst, spise god mat. Å spise vegansk i julehøytiden er det snilleste og mest omtenksomme du kan gjøre for dyrene , miljøet og helsen din. Funky Fresh Foods ønsket å inspirere deg, den bevisste forbruker, til å prøve noe nytt i år.

Mange av våre tradisjoner på matfronten i juletiden er basert på kjøtt- og meieriprodukter, derfor er det nettopp i julen at veganske valg, har størst effekt for dyr, for å minske klimautslipp og øke velvære for enkeltmennesker. Fantastisk, ikke sant?

REAL

For hver 100 solgte juletallerken loddet vi ut “Grønt Kokebok” og den 1000 juletallerkenspiseren vant en “Rent a Chef” for hjemmebesøk, med meny for inntil 10 personer! Jeg jobbet selv i serveringen denne perioden og det var fantastisk gøy å overaske, allerede fornøyde gjester, med premier på bordet. Det gir mye på et personlig plan, når det kjennes ut som alle vinner.

Siden vår åpning på DogA i august 2014 har vi hatt en enorm økning av besøkende. Våre gjester spenner seg fra de som spiser alt, til flexitarianere, vegetarianere, veganere og rawfood- entusiaster. Vi setter like stor pris på dere alle, uten alle dere hadde vi aldri nådd målet om å servere 1000 veganske juletallerkener denne førjulstiden.

I Funky Fresh Foods Familien finnes det ekstremt mye kompetanse på veganmat. Vi har til sammen feiret over 100 veganske julaftener. Det har vært en sann ære å få dele av våre beste erfaringer med dere gjester.

Jula er over for denne gang, men vi vil i aller høyeste grad fortsette å hjelpe til med motivasjon for å velge vegansk, økologisk og bærekraftige alternativer utover året gjennom å by på smaksrike kvalitetsretter i vår restaurant, utvikle vår bedrift på alle tenkelige måter og dele av våre mest populære oppskrifter her på Funky Fresh Bloggen.

Takk til alle som bryr seg om dyra, miljøet, samfunnet og folkehelsa. Det handler om å redde verden fra selvdestruksjon og skape en bærekraftig verden for de kommende generasjoner. For du har vel lyst til å kunne opplyse dine etterkommere om at de mest sannsynlig vil få et langt og godt liv? Ha en grønn uke folkens. Vi er så vidt i gang!

*Vi har sammenlignet vår juletallerken med en gjennomsnittlig norsk juletallerken ( ca 750 g mat hver). Når vi beregnet karbonn utslipp har vi gjort beregning på råvarerne i retten, både utslipp i jordbruket, og ved transport in til restauranten. Dette er på ingen måter et eksakt regnskap. Mer informasjon om beregning av klimautslipp og mat finnes på www.intofood.no

Nøttestek

Serverer: 4 personer

Tid: 1,5 time

1 gul løk

300 g assortert sopp

3 hvitløksfedd

200 g cashewnøtter

200 g paranøtter

400 g ferdig kokte røde linser

5 dl ferdig kokt kaldt ris

2 ss. klippet gressløk

1 ts pepper

1 ts muskatnøtt

1 ts tørka persille

1 ts chiliflak

1 ss bjæst

Saften fra en lime

Sett ovnen på 180 grader. Skjær løk i terninger, finhakk sopp og hvitløk. Varm i en stekepanne og stek dette til det er mykt, la det avkjøle. Finhakk nøttene i en kjøkkenmaskin. Rør sammen avkjølt soppblanding, gressløk, linser, krydder og ris i en bolle. Bland godt og smak til med salt og pepper. Hell blandingen over i en smurt brødform og trykk deigen godt sammen. Det er viktig at du gjør dette, slik at den ikke smuldrer seg opp når du skal skjære i den etter steketiden. Stek den deretter i ca. 60 minutter, og la den hvile i 5 minutter.

Aktuelle poster
Siste poster
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page