top of page

Sjefen


Denne teksten er først å fremst til deg Josse, jeg håper du tar deg tid til å lese den minst to ganger, for du fortjener å høre hvert eneste ord.

Jeg vil aldri glemme første dagen jeg møtte henne. Jeg var ny i hovedstaden og på desperat leting etter en jobb som var i tråd med mine verdier. De hadde bedt meg inn til intervju på det økologiske spisestedet på Nobel-senteret. Det var i riktig retning, og jeg trengte penger raskt for unngå å ende opp som Vidar-Uteligger. Men for å si det rett ut, så var tanken på servere døde dyr til folk, uansett hvor økologiske liv de måtte ha levd før slakting, rimelig uappetittlig for en nyfrelst veganer. Kunstnerkarrieren var ikke stort å leve på enda, ikke-religiøse veganrestauranter i Oslo ga få treff på Google tilbake i 2014. måtte jeg nå svelge en kamel og servere kyr, fisk, gris og kylling til blodtørstige fredsforkjempere?!

Slike tanker preget min tankekvern i det jeg satt meg ned i teltet hennes på Aker Brygge, anledningen var Matstreif og vegansk raw-food kurs. Hun var en fremdragende kursholder, rett på sak, to-the-point. Hun fremstod som vakker, ung, intelligent, ambisiøs, humoristisk, og med en overbevisende tro på at det hun drev med var viktig. Hun fortalte oss kursdeltakere at hun drev en nyåpnet vegan, raw og økologisk restaurant her i byen, mine øyne lyste opp som stjerner. Jeg skjønte straks at universet bød på en mulighet, jeg bare måtte omfavne. Etter endt kurs var jeg raskt fremme og presenterte meg som jobbsøkende veganer med 7års restauranterfaring. Hun virket positiv og bad med sende henne en mail. Jeg fikk en god følelse på at dette møte kunne føre til fast inntekt, men jeg ante ikke at jeg nettopp hadde møtt en person som skulle bli en av mitt livs aller største inspirasjonskilder.

Hun er daglig leder i Funky Fresh Foods AS, en bedrift som på få år har vokst fra 2 til 35 ansatte. Hennes navn er Josefine Andrén, og er født i Stockholm, samme år som meg selv, 1987. Hun er oppvokst i Åkersberg like utenfor samme by. Fra den svenske hovedstad var hun vant med et bredt utvalg av vegetarisk- og økologisk mat. Da hun, i likhet med så mange av sine landsmenn, dro til Oslo for å prøve jobblykken i 2006, var den ideologiske jenta lite imponert over hva den norske hovedstaden hadde å by på i samme kategori. Hun og venninna Jenni bestemte seg for å ta saken i egne hender. Å du verden hvor godt de skulle lykkes med akkurat det.

For jeg kan ikke komme på en eneste person som har hatt så mye å si for utviklingen av miljøbevisste mat her i byen. Funky Fresh Foods har blitt et navn på alles lepper. Det virker som halve byen er avhengige av våre Coco Crunch og andre deilige, egenproduserte produkter. Ingen plass er så fin å dra med seg ”kjøttis-vennene” sine for å overbevise de om at vegansk mat kan være både spennende, mettende, fargerikt og ”fresht”.

Hun har skapt en plass som gjør veggismat til noe kult, noe for alle, uavhengig av diett og etisk ståsted. Her kommer den unge veggisdattera med sin støttende, men samtidig skeptiske foreldre. Kan du skjønne hvor mye det betyr for disse usikre dyrevennene at til og med kjøttelskende ”fattern” blir fornøyd med veggisburgeren?? Her kommer den helsebevisste business mann og fyller på med proteinrike salater i lunchen, eller bestiller takeaway til seg selv og kona etter en lang og hektisk arbeidsdag. Her kommer hippie-familien med sin sprakende farger og unger med rasta-sveis og kan meske seg i timevis, fra en meny hvor de for en gang skyld kan velge alle rettene uten å måtte si uten, uten, uten. Her kommer hipsterne traskende, med skjegga og sykla sine, fra Grünerløkka, for å drikke økologisk kortreist øl og trendy veggis-mat. Hun har skapt et spisested hvor alle er velkomne og som tilbyr framtidas mat. Jeg er så utrolig stolt over å få jobbe for en så målrettet, men samtidig ideologisk og inkluderende kvinne.

På lørdag møtte jeg henne, under fire øyne, i restauranten vår, en time før åpning. Hun trodde vi bare skulle gjøre et kjapt portrett intervju til bloggen, jeg tok bildet av henne og intervjuet henne i klassisk stil, men jeg var der først og fremst med en skjult intensjon om å komme meg under huden på hennes vinnerskallen. Målet var å forstå hvorfor hun lykkes så godt med nesten alt hun gjør. Hun jobber hardere og mer effektivt enn noen andre jeg kjenner, hun er alltid travel, men hun virker sjelden stressa.

”Er du stressa?”, spør jeg henne over en kaffekopp. Jeg blir selv stressa, bare over å tenke på alt hun foretar seg i løpet av en arbeidsdag. Hun svarer at hun svært sjelden er det og jeg tror henne. Jeg tror henne fordi hun sitter rett ovenfor meg og ser meg inn i øynene med en rolig og balansert stemme. Hun forklarer sin åpenlyse balanse med et godt kosthold, gode søvnvaner og innebandy økter opptil 5 ganger i uken. Hun regelrett stråler av energi, jeg blir smittet av den og føler meg vel. Føler meg Funky Fresh. På spørsmål om hva som driver henne, svarer hun umiddelbart URETTFERDIGHET. Urettferdighet mellom oss mennesker, urettferdighet mellom dyr og mennesker. Hun vil lykkes for å få størst mulig påvirkningskraft, hun tenker på ”de store spørsmålene” og vil kjempe for de gode. Hun vil påvirke agenda-settingen i samfunnsdebatten, spre god helse og redde verden.

Selvfølgelig tenker jeg! SELVFØLGELIG er det derfor hun lykkes med å være en hovedaktør i Norges grønne omstilling. Fordi hun lidenskapelig og ektefølt tror på at Funky Fresh Foods gjør en viktig positiv forskjell her i verden. Hun setter antall veganske måltid servert ut til folket, som mål, fremfor å fokusere på tallene og pengene. Hun gjør TV- intervju og skriver kokebøker med en ekte entusiasme for det hun driver med. Viktigst av alt i mine øyne er at hun inspirerer menneskene rundt seg, hun skaper ledere. Til og med kunstnersjeler, som meg selv, tar lederansvar under hennes vinger. Hun får folk til å yte langt over det de selv tror er maksimal yteevne. Hun har bygd opp en enormt sterk nettverk rundt seg. Hun styrer skuta med stø kurs. Hun surfer den grønne bølgen med stil.

Hun er ydmyk og ærlig. Hun sier at hun gjentatte ganger har vurdert å gi opp, men at folkene rundt henne alltid har holdt henne oppe. Hun er klinkende klar på at vår fremgang skyldes hele Funky Fresh Familiens kollektive innsats. Vi er fullstendig enig, men vi hadde ikke vært der vi er i dag uten henne.

Hun har inspirert meg også, til å følge mine lidenskaper og gitt meg tro på at jeg kan gjøre en forskjell. At det går an å tjene penger uten å miste sine idealer, følger man sitt hjerte og tilbyr genuin verdi, vil kapitalen til å ta det enda et steg lengre komme. Jeg spør henne avslutningsvis i intervjuet om hun har noen tips til andre som vil følge i hennes fotspor: ”Just do it! Hur ille kan det gå?”, sier hun selvsikkert og ler. Jeg føler meg truffet.

Lykke til videre sjef, du betyr enormt mye for meg. Jeg vet at du bare så vidt har startet ;)

Aktuelle poster
Siste poster
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page