top of page

VEGAN NORWAY


With Love by Moen. Porsgrund 29.2.2016

På vei til Kristiansand for å besøke min gode venn Adrian, som nettopp har blitt 3-barns far, insisterer min kjæreste på å stoppe for lunsj i Porsgrund. Jeg frykter isbergsalat med to dager gamle agurkskiver og utørka paprikaruter, men oppdager til min store glede at min elskede har ett ess i erme.

Driver av With love by Moen, som er både hudpleiesalong og kafeteria, har ”tilfeldigvis” vært i Oslo og blitt inspirert av et vegansk kjøkkenkonsept kalt Funky Fresh Foods. Så i tillegg til kylling og kalkun, består menyen av deilige, fargerike, veganske herligheter. Vi går for Snickers-kuler til forrett og en stor RAW-Food-plate til hovedrett. Parmesanfri-pesto er rettens høydepunkt og min vibrasjon øker med hvert plantebaserte jafs. Desserten er en deilig bærsmoothie, lagd på kokosmelk, servert i et vakkert norgesglass. Vi lener oss tilbake og nyter øyeblikket. Jeg nyter tanken på et veganifisert Norge. Vegan Norway.

På tide å gi tilbake. Jeg er bare en av mange opplyste veganere som alltid er på på oppdrag for Sally Renshaw`s fantastiske vegan-katalysator; Vegan Norway. Vi kaller oss The Hive, siden vi nærmest svermer rundt i landet med et felles mål for øye: Å veganisere fedrelandet. Som en gjeng euforiske bier summer vi rundt og kjemper mot samfunnsskapte ”kjøttis-myter”. Vegan Norway klistremerker er våre våpen, kjærligheten til de stemmeløse dyra er vår drivkraft.

Norges desidert kuleste nettside, etter min mening, er vegannorway.com. Vegan Norway står blant annet bak den grønne bølgens viktigste APP (for både iOS Android). Appen heter Vegan Oslo og er en guide til veganvennlige butikker, kafeer og spisesteder. Alt er ryddig organisert i et kart over byen og inneholder masse godbiter for alle veggiser og veggis-interesserte som beveger seg i vår hovedstad.

Norges råeste veganer er, ikke sjokkerende, utenlandsk. Nærmere bestemt britisk. Sally Renshaw er navnet og hun er alt for rå, talentfull og kompleks til å beskrive i sin helhet i denne teksten, så dybdeintervju kommer her på bloggen. ASAP.

Som nyfrelst veganer, syntes hun tilbudet i Oslo var ”crap”, og bestemte seg for å ta saken i egne hender. Hennes ide var å lage en oversikt over de få tilbudene som fantes. Med sin egen bakgrunn fra ”fine arts and illustrations”, og med støtte av et par datakyndige menn utviklet hun, i 2015, Vegan Oslo appen. Timingen kunne ikke vært bedre, for utvalget av ”veggis-fôr” i hovedstaden eksploderer i skrivende stund.

Bergen og Trondheim med flere, vil også være med på festen, og Vegan Norway nettsiden har blitt et naturlig samlingspunkt for veganbølgen, som skyller inn over vårt ganske land. Hundretusenvis av bevisste norske veggiser jubler over tilbudet.

For Vegan Norway teamet; Sally, Nick og Christian er ”pros”. De formidler budskapet på en velbalansert måte. Designet på alt de gjør er ”cutting edge” , funksjonaliteten er ”state of the art”. Deres bloggtekster er ekstremt velskrevne og informative. Bloggen er ikke minst inspirerende, uten å være ”pushy”. Sallys illustrasjoner gir meg gåsehud fra lilletåa og helt opp til ”kronechakraen” . Et godt eksempel er bildet nedenfor som tilhører bloggens siste post om protein-mytene vi veggiser alltid blir konfrontert med. Klikk på bildet om du vil ha mytene oppklart.

Enten du er Veganer, Vegetarianer, Kjøttis eller Flexitarianer ; VEGANNORWAY.COM er ”the shit! ...”just sayin” !

Tilbake i Porsgrund. Jeg leverer et kort i kassa på tur ut. Kortet er en del av et nytt samarbeidsprosjekt mellom Vegan Norway og NOAH(dyrsrettigheter.no), som går ut på å takke alle aktører som serverer vegansk mat. Slik at ALLE kan bli mette. NOAH kan opplyse om at så mange som 200 000 nordmenn ikke spiser dyr(undersøkelse gjort i 2011). Jeg slenger med et par Vegan Norway klistremerker og går smilende ut, medvitende om at Norge nettopp ble litt mer vegansk. Mer varme og medfølelse er hva dette landet trenger.

Er det flere enn meg som kjenner det? Den veganske våren er her! ENJOY

Siden jeg er i Kristiansand denne uken, hvor Benny steker byens beste burger, gir jeg dere:

Benny Burger

2 pkt kokte kikerter

1/2 dl kikertmel

½ dl grovhakket soltørket tomat

½ dl grovhakkede mandler

1 kepaløk kuttet i terninger

2 fedd hvitløk

1 liten neve grovhakket persille

Cayenne pulver

Salt og pepper

Olje til steking

Legg de silte kikertene i en foodprossesoren og kjør til du får en selvklebende masse, kan hende du må ha i litt av kokevannet, men bruk så lite som mulig. Løken, hvitløken og soltørket tomaten skal stekes blank i en medium varm panne med rapsolje, dette tar cirka 1-2min .

Ha så i kikert massen i en bolle, her kan du nå blande inn persille, mandler, løk og tomatblandingen, smak til med salt, pepper og cayenne pepper etter smak å styrke.

Etter at alt er smakt til så blander du inn kikertmelet, dette smaker litt rått så derfor har vi det i til slutt. Melet er til for å hjelpe med å binde, slik at når man steker burgerne så vil ikke massen flyte utover.

Så er det bare å steke en prøvebiff. Holder den fint sammen og det smaker godt så er det bare å lage resten. Her skal du brune kikertburgerne på begge sider, til de har fått en gyldenbrun farge. Legg dem så på et brett og bak dem i ovnen på 180 grader i 6-8 min.

(Disse kan også friteres så får man en variasjon på falaffel, rull de til boller, så rulles de i kikertmel før de friteres på 180-200grader, skulle de løse seg opp, så er de for løse, da må man tilføre litt mer kikertmel til massen)

Aktuelle poster
Siste poster
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page