Veganer i Bergen

June 12, 2016

 

 Foto: http://www.vegannorway.com/

 

 

Det var med blandede følelser og en god del skrekkblandet fryd at jeg forrige uke fikk et  lenge etterlengtet gjensyn med byen mellom de syv fjell. Byen med all denne vakre naturen, et "turist-mekka" uten sidestykke på en godværsdag, men samtidig, byen med alt regnet, som har tatt så mange unge sjeler inn i depresjon og tungsinn. Jeg var en av disse fortapte sjelene, som   forelsket seg i denne evig vakre Hansabyen, flyttet hit, for så å møte sin egen ensomhet i døren en regntung høst.

 

 

 

 

Bergen vil for alltid være byen hvor jeg tok et endelig oppgjør med meg selv. Byen hvor økonomi-studier måtte vike for kunstneren i meg. Byen hvor pengejaget og forsøket på benytte mine sosiale ferdigheter til å tjene raske penger, måtte vike for etiske/eksistensielle selvransakelser. Byen hvor jeg en gang for alle "så lyset" og skjønte at mine livsvalg hadde negative konsekvenser for andre rundt meg. Byen hvor min egoistiske steinalder diett ble byttet ut med plantekost. Byen hvor jeg i 2013 ble veganer.

 

 

 

 

 

Valget om å bli veganer, og dermed tenke over konsekvensene av mine valg, har i ettertid vist seg å være mitt livs definitive vendepunkt. Likeverd for alt levende ble mitt nye mantra. Dyrene mine venner. Plantene min kilde til styrke. Empati var en følelse jeg hadde savnet.

 

 

 

 

 

 

Nyfrelst veganer var det vanskelig å være i Bergen vinteren 20.3/2014. Nå to år senere var jeg
tilbake for å se om ryktene om vegansk vår på Vestlandet var sanne. Hva jeg fikk oppleve forrige lørdag, i strålende solskinn under Festspillenes innspurt, var et sant mirakel...

 

 

 

 

 

Delings økonomien hadde også nådd havnebyen, så ukedagene hadde blitt tilbrakt i en idyllisk
Air BNB leilighet ute på Askøy. Der ute var det landlig og stille. Så stille at mitt storby-hjerte nå savnet brostein og gatekultur. På vei inn til sentrum med bybussen åpnet jeg sulten opp appen Vegan- Norway, jeg ble stor i øyene av å se røde punkter dukke opp overalt på det interaktive bykartet. Jeg fikk følelsen av at en revolusjon av vegan-vennlige alternativer hadde skjedd siden sist jeg var her.

 

 

 

 

Første stopp var hos Los Tacos, bare 70 meter unna vårt busstopp. Stedet hevdet å ha så autentisk Mexicansk mat, at Donald Trump ville ha bygd en mur rundt dem om han fikk sjansen.
Sally Renshaws episke vegan-app hadde tipset meg om å spasere inn og be om vegansk-burrito. Den bestillingen hadde de tydeligvis hørt mange ganger før, og før jeg hadde rukket å fiske bankkortet opp av sekken, hadde betjeningen en forlokkende burrito klar. 69 kroner var en smal sum for et måltid så tilfredsstillende at jeg senere samme dag lot nattmaten bli den samme som frokosten.