top of page

Den grønne V


Innehaver Franceso, på Vesuvio Cafe og Pizzeria, serverer en deilig autentisk Italiensk Pizza Vegana. Du finner byens beste Italienske pizza i Bjerregårdsgate 29.

Det er etterhvert blitt en sann fryd å velge grønt i Oslo by. Vegetar- og veganalternativer på menyen er i ferd med å bli regelen fremfor unntaket, for spisesteder som følger med i tiden. Økologisk er også et ord som hovedstadens innbyggere og tilreisende begynner å forstå betydningen av. Det kan virke som folk er i ferd med å våkne opp og bli mer og mer bevisste på sine kjøpsvalg. Grønn økonomi ser ut til å bre rundt seg i den opplyste verden.

Noen områder av byen er bedre på dette feltet enn andre. Den siste tiden har jeg trasket en del rundt i byen på leting etter såkalte "grønne ruter". Det er spennende og vær øko-turist i egen by for tiden, skal jeg si dere. La meg få presentere min soleklare favoritt-rute; "Den grønne V".

"Den grønne V", har form som en omvendt V og strekker seg fra Røtter på St.Hanshaugen til Funky Fresh Foods i Hausmannsgate

Navnet har jeg selv kommet opp med, og det henspeiler på at ruta fra Røtter oppe på St.Hanshaugen, gjennom hele Bjerregårdsgate(også kjent som "Veggisgata"), innom Kasbah på Kiellandsplass, og så videre langs Akerselva, via Vulkan og ned til, hele Veggis-Norges storstue, Funky Fresh Foods, former en omvendt V.

V for Veggisruta. En omvendt V, som er i ferd med å sette hovedstaden på hode, med alle sine grønne stoppesteder. Her på Funky Fresh Bloggen vil du få presentert en del av de grønne bedriftene langs denne ruta, i første omgang kommer en introduksjon av noen av de "hotteste" / "grønneste" stedene.

La meg fortelle deg om noen av skattene langs "Den grønne V":

St.Hanshaugen har i lang tid markert seg som en særdeles livlig og spennende del av byen, nå tyder mer og mer på at "Hauen" også er i ferd med å befeste seg som samlingsted for fremtidsrettede grønne bedrifter.

Her finner du den store flotte øko-butikken Røtter, som har alt en måtte søke etter av økologisk frukt og grønt, superfoods og naturlig helsekost.

Rykter sier at Veggis-restauranten Mat fra Hagen er i ferd med å etablere seg i området også. Starten av Bjerregårdsgate med nyetablerte Tunco, en bedrift som gir bort et måltid til trengende hver gang du kjøper et måltid hos dem, og hel-veganske Loving Hut, gjør at St.Hanshaugen utgjør et naturlig startpunkt for "Den grønne V"

Økokongene på Røtter. Mathias på Røtter er helt ærlig på at prisene på en del av produktene deres er relativt høye, sammenlignet med for eksempel dagligvare, men opplever at et stadig økende antall bevisste forbrukere er villige til å gi litt ekstra for å få kvalitet og et bugnende utvalg.

Vi i Funky Fresh Foods er stolte over å være en del av deres sortiment, og elsker butikken deres. Personlig er jeg ofte innom og lusker etter gode tilbud på økologiske kvalitetsvarer. Den økologiske kjøttdisken holder jeg meg unna, men gir de tommelen opp for å generelt være helt enestående i byen på økologiske varer. Jo mer øko-varer vi handler, jo billigere vil de varene bli.

Gutta på Tunco er på fornavn med gjestene sine og den gode internasjonale "viben" er alltid tilstede.

Fra Røtter sniker jeg meg over Ullevållsveien og inn i Bjerregårdsgate. Gata jeg like å kalle "Veggisgata", en selvoppfyllende profeti, som gjør at jeg allerede har begynt å se på mulighetene for å bosette meg i "Bjerra" til høsten. En annerledes men kul gata, og er man Funky Fresh, så elsker man slike tendenser.

Helt i starten av gata finner vi en av mine favoritt hangouts Tunco. Det er noe med atmosfæren til denne plassen, Simons unike fotografier, innredningen og ikke minst den internasjonale "viben" man får når man stikker innom. Siden Tunco har både kylling og gris på menyen, som i er litt "turn off" i min verden, må de gjøre mye annet rett, siden jeg digger dem så innmari. Ikke like økologisk som verken Røtter eller Funky Fresh Foods, ikke like billige som Loving Hut, men denne plassen har en enorm sjel. Når man i tillegg tar med deres trumfkort; "For hvert måltid du kjøper av oss, gir vi bort et måltid til trengende", og deres fantastiske menyvalg "The Vegan"

Simon, Andre og resten av Tunco gjengen gir bort et måltid til trengende, hver gang du kjøper et måltid av dem. God samvittighet er et ypperlig krydder og "The Vegan" woken rocker.

Loving Hut er pent innredet og smykker seg med kjendiser som taler vegetarsaken. Her finner du også bøker og info om å leve vegansk og miljøeffektene av å spise veganmat.

Sist, men ikke minst, i denne ukas introduksjon av "Den grønne V", er juvelen Loving Hut. Denne hel-veganske herligheten ligger vegg i vegg med overnevnte Tunco. I tillegg til å være ledende på vegansk take-away tilbud, har de en flott og variert meny, med både RAW food tilbud og glutenfrie alternativer. Prisene er svært hyggelige og betjeningen likeså.

Da jeg først kom til Oslo var det Loving Hut som ble redningen for meg. De hadde deilig vegansk mat, men det skortet litt både service og atmosfære, nå har de pusset opp og fått en ny drivere som gjennom oppussing og sjel har fått denne juvelen til å virkelig skinne.

Denne veganske kebaben, fra Loving Hut i Bjerregårdsgate, er helt "killer". Har du ikke prøvd den?! Den MÅ du bare prøve!!

Lengre ned i "Bjerra" finner du Italienske Vesuvio Cafe, som har både vegetar og vegan pizzaer av HØY kvalitet. Mer om Vesuvio og resten av "Den grønne V", som ender opp hos oss på Funky Fresh Foods, får du snart her på Funky Fresh Bloggen.

Velg grønt så lenge!

Italiensk gryte med soltørket tomat

En riktigt matig raw food rett som passer fint på en buffé, eller som tilbehør.

Tid: 15 min

Serverer: 4 personer

Grytebiter:

1 broccoli

3 gulrøtter

¼ purre

2-3 blad av savoykål

Marinade:

2 dl soltørket tomater, bløtlagt i varmt vann viss de er tørre

2 hvitløksfedd

1 dl kaldpresset olivenolje

½ ts cayennepepper

1 klype tørket basilikum

1 klype tørket oregano

1 gulrot, skrelt og delt i mindre biter

Kjør ingrediensene til marinaden i en blender og hell over i stor bolle. Fordel broccolien med hendene til mindre biter. Skrell og skive gulrøttene. Strimle purren og savoykålsbladene. Når grytebitene ligger i marinaden skall bitene masseres slik at marinaden får trenge ordentlig inn i grønnsaker.

Tips! Denne rett smaker bare bedre jo lengre den får stå!

Aktuelle poster
Siste poster
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page