top of page

Fra Ego til Eco


Flere og flere verdensborgere oppdager Oslo. Samtidig som flere og flere Osloboere oppdager Funky Fresh Foods. Selv oppdaget jeg Funky Fresh Foods høsten 2014. Jeg kan trekke fram mange gode grunner til at jeg har lagt min elsk på denne grønne restauranten ved Akerselva. Må jeg nevne én, er det utvilsomt den gode energien her og alle de flotte menneskene den trekker til seg.

Denne høsten tar Funky Fresh Bloggen seg som hovedmål å komme i kontakt med disse menneskene. Både de som jobber der og ikke minst alle de fantastiske gjestene som stikker innom. Målet er ikke nødvendigvis å finne ut akkurat hvem disse personene er, men å gi dere lesere et innblikk i de energiene som utspiller seg hos oss. Først ute i denne sammenheng er gjesten, som hadde så god energi i matkøa inne på Funky Fresh, at jeg bare måtte bli bedre kjent med henne.

På fredag satte jeg meg ned på vår flotte uteservering med matgründeren Cecilie Dawes. Makan til interessant menneske skal man lete lenge etter…

Vi snakket mye om bærekraft, hun brenner for å bidra til en mer bærekraftig verden. Mye av praten handlet selvfølgelig om bærekraftig mat. Å prate om det er ikke nok, påpeker hun, handling må til. Selv har hun startet opp Food Studio, hvor man skaper en arena for god og ærlig mat. Prosjektet fungerer som et kollektiv, hvor flere flinke mennesker bidrar sammen om konseptet. De tar i bruk naturen som rom og er kunnskapsrike når det gjelder mulighetene for å sanke den norske skogens ”skatter”.

Følgende sitat er fra deres hjemmeside:

"Food Studio is about sharing stories of people who believe in good and honest food.

With good and honest food we mean food that both tastes good, has a positive impact on our health, food that is responsibly produced, food that is a result of plants and animals being treated well, and food that inspires us! "

Klikk på sitatet for å besøke deres hjemmeside.

Foto: Foodstudio.no, Svein G. Kjøde

Cecilie har tro på tida hun lever i, hun mener å se klare tegn til at vi beveger oss bort fra det gamle konkurransepregede egosamfunnet og mot det nye samarbeidsbaserte økosamfunnet. Hun er en stor tilhenger av den nye delingsøkonomien. Blant annet livnærer hun seg delvis av å leie ut sin leilighet gjennom Air BnB. Hun mener vi bare har sett starten av en forvandling av den økonomiske systemet. Den nye modellen fungerer ikke lineært som den vi er vant med, her snakker vi ”cluster-orienterte kretsløp”. Man blir lett i kroppen av å høre på denne fremtidsoptimismen hun bærer på.

Hun mener også å merke en overgang i mediebilde denne våren. Emosjoner er på fullt fart inn og hun referer til en artikkelserie i Morgenbladet om temaet. De store kjedene har oppdaget at tidene forandrer seg de også, fortsetter hun. Coop Mega ble i fjor høst hovedsamarbeidspartner for Økouka. Og nå har Rema 1000 kastet seg på trenden. De tar den enda lengre og vurderer å kjøpe økologiske gårder for å sikre seg mot en økende etterspørsel. Det grønne skiftet er i full gang. Og det blir i stor grad ledet av oss forbrukere, for det er vi som skaper endringer i etterspørselen.

Jeg får inntrykk av at Cecilie vet hva hun snakker om. Hun har bakgrunn fra blant annet Landbrukshøyskolen og Gründerskolen. Hele hennes karriere våger jeg ikke gi meg ut på, den er alt for omfattende for dette formatet. Men det er verdt å merke seg at hun for åtte år siden satt i en sentral stilling i Deli De Luca, med ansvar for å ta inn innovative produkter. Verdt å nevne siden hun i den posisjonen fikk stifte bekjentskap med Funky Fresh Foods gründerne Jenni og Josefine. Et spørsmål om emballasje gjorde at det ikke ble en ”business deal” den gangen, men det ble derimot starten på en god relasjon og det har blitt samarbeidet mye siden den gang. Hun følger utviklingen til vår bedrift med stor begeistring.

Mitt talent er først å fremst min evne til å knytte de riktige personene sammen og få prosesser i gang smiler hun.

” Jeg kobler sammen folk , som en krysspollinerende honning-bie.”

- Cecilie Dawes

Dette talentet akter hun å ta i bruk når hun nå på nyåret skal ta sitt personlige ”fra Ego til Eco” prosjekt til nye høyder. I 2017 skal hun blant annet ikke bruke verken bil eller fly i det hele tatt.

Cecilie er en av de mer bevisste ikke-veganere jeg har møtt. Hun spiser ikke kjøtt som hun ikke vet hvor kommer fra, hun vil helst kjenne bonden. Denne filosofien innebærer at hun i praksis spiser helt vegansk om hun er ute å reiser, siden alternativene da begrenser seg. Som da hun i sommer var ute å seilt til Færøyene, Shetland og Lofoten.

Videre er hun sensitiv for sprøytemidler, hun kjenner det fort på kroppen. Mange mener det er en utopi å leve helt økologisk i Norge i dag, en utopi Cecilie akter å motbevise.

En annen ting hun er veldig opptatt av er om maten hun spiser er i sesong. Hun spiser med årstidene og har de siste årene mistet helt ”cravingen” på eksotiske frukter. Norske epler på høsten duger lenge. Hun er med andre ord en stor tilhenger av permakultur. Hun ”dyrker” ellers rene smaker og lager helst retter med få ingredienser.

Hun ser for øvrig ut til å elske restauranten vår og er i likhet med meg helt hekta på Coco-crunch og kaffe :)

Det var alt for denne gang, vi kommer tilbake med flere spennende intervjuer utover høsten. Kos deg med deilige oppskrifter med en norsk ”super-duper-grønnsak” i sesong om dagen. Nemlig den magiske rødbeten.

Rå rødbetsalat

Serverer 4 personer | Tid: 10 minutter

3 små rødbeter

2 moden avokado

saft fra ½ sitron

1 ts raspet ingefær

½ finhakket rødløk

1 dl hakket kruspersille

salt og pepper etter smak

Skrell og raspe rødbetene grovt på ett råkostjern. Del avokadoen i to og fjern steinen. Bruk en skje for å få ut fruktkjøttet ur avokadoen. Rør sammen alle ingrediensene og server!

Vegansk rødbetsalat

Serverer: 4personer | Tid: 60 minutter

6 rødbeter, ferske eller syltede

2 ss, finhakket dill

½ dl kapers

1 rødløk, finhakket

1 ss eddik (eller sitronsaft)

2 ss olje

Hvis du bruker ferske rødbeter: Kok rødbetene hele med skall i en kjele med vann i ca. 40 min, eller på bakepapir i ovn på 175 grader i ca. 50 min. Når rødbetene er myke så skyll de med kaldt vann før du skreller dem. Skjær rødbetene i biter og legg i en bolle sammen med eddiken.

Hakke dill, kapers og rødløk. Miks sammen med rødbeterne. Tilset olje og smak eventuellt til med salt (kapers er salt i seg selv).

Tips! Veldig godt å tilsette 1 dl soyafløte eller havrefløte for en mer kremete rødbetesalat

Aktuelle poster
Siste poster
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page