top of page

Fransk crepê med norsk kantarell

Det er som de fleste av oss har begynt å merke, noe stort på gang i verden, en endring i folks bevissthet mot det grønne, bærekraftige og naturlige. Dette har mange spisesteder i Oslo nå skjønt. Bevisste forbrukere vil gjerne at maten skal være både økologisk, kortreist og plantebasert. Kudos til de få plassene som får til å levere mat som oppfyller alle de tre ønskene, respekt til alle som klarer minst to av tre. Det er ikke bestandig like enkelt når sesongene på norske råvarer er korte, og øko-bondene enda er få. Jeg legger til enda, for jeg vet at øko-bonde revolusjonen er like om hjørnet!

En av mine favoritt "guilty pleasures" i Oslobyn er Mari`s Crepêrie på Løkka. Rettere sagt Crepêrie de Mari, du finner den franske perlen langs trikkeskinnene i Thorvald Meyers gate. Mange av dere har kanskje vært innom deres avdeling på Eldorado i Torggata også. Jeg bodde så å si vegg i vegg med restauranten i godt over et år nylig, og tror nok ikke jeg overdriver om jeg påstår jeg var deres mest hyppige gjest til tider. Der inne har jeg skrevet mang en tekst, drukket mang en kaffekopp og ikke minst kost meg mange franske fylte pannekaker. På tirsdag hadde jeg ikke vært der flere måneder. Det sitret i kroppen...

Crepêrie de Mari på Grünerløkka har i tillegg til deilig fransk atmosfære og en upåklagelig god service en helt egen vegan-meny, noe som har gjort meg hekta på franske pannekaker, som kommer i både søte og salte varianter. Nå var jeg tilbake for å teste om det var hold i ryktet om at det nå fantes enda fler ingredienser fra norsk skog på menyen...

Jeg legger opp min bestilling på god gammel vane:

- "Vegan Cowboy" til forrett , her snakker vi sjokolade, banan og peanøttsmør på samme "lefsa"

(Jeg er stor tilhenger av desserten først, hjemme på Funky Fresh blir det ofte Raw cakes/coco-crunch før byens beste Veganburger)

- "Skogen", som hovedrett . Jeg kommer tilbake til hva den inneholder.

- Kaffe med påfyll, sammen med vann til drikke. Man blir jo som regel sittende en stund.

Daglig leder, Maryna Nebeska, eller "Mari" som de fleste kjenner henne som, smører inn min første crepê med min favoritt ingrediens: PEANØTTSMØR

God internasjonal atmosfære i koslige lokaler, kafeen var helt full hele ettermiddagen mens jeg satt der, så vaflene fikk føtter å gå på.

Svart økologisk kaffe gjør seg aller best sammen med banan-sjokolade-peanøttsmør-crepê

Vegan Cowboys UNITE!

Etter to kopper kvalitetskaffe og en fortreffelig dessert-forrett er eg klar for dagens store høydepunkt. Fra før visste jeg at "Skogen" inneholdt blant annet godsaker som champignon, tomater, balsamico ruccola og avocado med mer. Jeg husker den som en diger saftig og mettende nytelse. Forhåpningene var skrudd høyt opp nå merket jeg. Når "Skogen" entret ved mitt bord, bare få minutter etter at forrige crepê var fortært, var jeg i syvende mat-himmel. Norsk Oslo-plukka kantarell i mengder hadde "forvillet" seg innimellom de franske vaflene. Trekket var en utvilsom suksess.

Eksotisk og kortreist på samme gaffel, NAM. Når Oslomarka metter hipsterne på Løkka, får man en god følelse av at det er håp for fremtida. Undertegnede var så godt fornøyd med serveringa, at han like godt kjørte eksakt samme bestilling dagen etter. Løp å kjøp, før kantarell sesongen er over!

PS. Vi legger med oppskrift på en versjon av franske pannekaker under, fra vår kokebok GRØNT, for dere som vil prøve franske nytelser hjemme.

Mer info om Crepêrie de Mari finner der på deres hjemmeside: creperiedemari.no

Franske kikerts-pannekaker : “Socca”

Socca er en provencalsk kikertpannekake som serveres på hvert gatehjørne i Nice, vi laget denne på en spesial catering til en italiensk kunde. Socca kan serveres søt eller salt

Tid: 20 min (+ 1 time hevning)

Serverer: 2 personer

2 dl kikertmel

3-4 ss olivenolje

2 1/2 dl vann

salt og pepper

Topping: cashewkrem, soltørket tomat, ruccola

Topping: rosmarin, rødløk, purre og squash i tynne skiver.

Topping: spinat, strimlet paprika og finhakket hvitløk, først woket i stekepanne, oliven

Pisk sammen ingrediensene. La røren heve 1 time i romtemperatur

Skru på ovnen til 200 -225 grader. Spe eventuelt med litt mer vann. Legg bakepapier i en paiform og hell røra oppi. Stek i midten av oven. Etter 5 minuter ta ut pannekaken og drypp over litt olivenolje. Eventuelt legg på topping. Stek 5 - 10 minuter til. Den skal bli gul og krispete. Den kan og stekes i stekepanne i kokosolje. Socca kan se veldig forskjellige ut, det går å lage som tynne pannekaker, eller tykke- kutt den opp grove biter eller slices og spis gjerne med henderne.

Tips! Servere som søt pannekake med friske bær og ringle over agave. Eller velg en av de salte toppingene over.

Aktuelle poster
Siste poster
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Black Instagram Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
bottom of page