Sjefen

January 31, 2016

 

 

Denne teksten er først å fremst til deg Josse, jeg håper du tar deg tid til å lese den minst to ganger, for du fortjener å høre hvert eneste ord.

 

Jeg vil aldri glemme første dagen jeg møtte henne. Jeg var ny i hovedstaden og på desperat leting etter en jobb som var i tråd med mine verdier. De hadde bedt meg inn til intervju på det økologiske spisestedet på Nobel-senteret. Det var i riktig retning, og jeg trengte penger raskt for unngå å ende opp som Vidar-Uteligger. Men for å si det rett ut, så var tanken på servere døde dyr til folk, uansett hvor økologiske liv de måtte ha levd før slakting, rimelig uappetittlig for en nyfrelst veganer. Kunstnerkarrieren var ikke stort å leve på enda, ikke-religiøse veganrestauranter i Oslo ga få treff på Google tilbake i 2014. måtte jeg nå svelge en kamel og servere kyr, fisk, gris og kylling til blodtørstige fredsforkjempere?!

 

 Slike tanker preget min tankekvern i det jeg satt meg ned i teltet hennes på Aker Brygge, anledningen var Matstreif og vegansk raw-food kurs. Hun var en fremdragende kursholder, rett på sak, to-the-point. Hun fremstod som vakker, ung, intelligent, ambisiøs, humoristisk, og med en overbevisende tro på at det hun drev med var viktig. Hun fortalte oss kursdeltakere at hun drev en nyåpnet vegan, raw og økologisk restaurant her i byen, mine øyne lyste opp som stjerner. Jeg skjønte straks at universet bød på en mulighet, jeg bare måtte omfavne. Etter endt kurs var jeg raskt fremme og presenterte meg som jobbsøkende veganer med 7års restauranterfaring. Hun virket positiv og bad med sende henne en mail. Jeg fikk en god følelse på at dette møte kunne føre til fast inntekt, men jeg ante ikke at jeg nettopp hadde møtt en person som skulle bli en av mitt livs aller største inspirasjonskilder.

 

Hun er daglig leder i Funky Fresh Foods AS, en bedrift som på få år har vokst fra 2 til 35 ansatte. Hennes navn er Josefine Andrén, og er født i Stockholm, samme år som meg selv, 1987. Hun er oppvokst i Åkersberg like utenfor samme by. Fra den svenske hovedstad var hun vant med et bredt utvalg av vegetarisk- og økologisk mat. Da hun, i likhet med så mange av sine landsmenn, dro til Oslo for å prøve jobblykken i 2006, var den ideologiske jenta lite imponert over hva den norske hovedstaden hadde å by på i samme kategori. Hun og venninna Jenni bestemte seg for å ta saken i egne hender.  Å du verden hvor godt de skulle lykkes med akkurat det.

 

 

 

For jeg kan ikke komme på en eneste person som har hatt så mye å si for utviklingen av miljøbevisste mat her i byen. Funky Fresh Foods har blitt et navn